Tossavanlahden kylähistoria

20.10.2018Marketta Saastamoinen on julkaissut ansiokkaan kylähistorian Tossavanlahdelta:

"Vanajan Harvialan ja Lepaan kartanoiden rälssilampuotitalosta Keiteleen Tossavanlahden kyläksi: vanhojen talojen historiaa ja asukkaita sekä kyläkeskuksen kehittyminen"

Esipuheessaan Saastamoinen toteaa:

"Olen kotoisin tältä kylältä, viettänyt siellä lapsuuteni ja osan nuoruuttani. Sukututkimusta tehdessäni huomasin, että esi-isiäni ja -äitejäni on asunut tällä kyläkunnalla kolmessa vanhassa talossa, Kauhala/Mäkelässä, mikä oli entuudestaan tiedossa, sekä Pasalassa ja Pykäläselässä. Tämän teoksen kirjoittaminen ja tietojen etsiminen on kuitenkin ollut seikkailu menneisyyteen. Yllättävää on ollut, miten monessa talossa sama suku on elänyt vuosisatojen ajan. Talojen nimet ovat muuttuneet, mutta suvut ovat pysyneet samoina.

Esityksessä olen pitäytynyt kirkonkirjojen mukaisissa ruotsinkielisissä nimien kirjoitusasuissa. Huomattava on myös, että naiset ovat avioituessaan säilyttäneet oman sukunimensä. Henkilötiedoissa olen pääsääntöisesti pitäytynyt 100 vuotta vanhempiin tietoihin, jotta pysyisin tietosuojalain puitteissa.

Valokuvia olen haalinut eri tahoilta, kun omia vanhoja valokuvia ei ole. Olen pyrkinyt saamaan niihin julkaisuluvan.

Esityksessä saattaa olla virheitä ja puutteita, koska esitys perustuu osittain muistitietoihin. Lisäksi vanhojen tekstien kirjoitusasusta voi joskus olla vaikea saada selvää."

Historiaa pääsee lukemaan seuraavasta linkistä:

https://drive.google.com/file/d/12zCcq7ehrwdr1cX3uEacE-jnFlE2jtfU/view?usp=sharing